Circle K öppnar 16 nya laddplatser för tung trafik

Publicerad fre, 10/13/2023 - 10:50

Circle K:s 34 laddplatser för tung trafik i Sverige ska nu utökas med ytterligare 16. Alla får en effekt på 360 kW och fördelas på fyra stationer.

De platser som nu öppnas för laddning är Hudiksvall, Mantorp, Malmö Spillepengen och Bollebygd. Precis som tidigare laddplatser för tung trafik är även dessa finansierade av Energimyndigheten inom ramen för Regionala elektrifieringspiloter för tunga transporter.

– Det är alltid roligt när man är först på bollen och det är vi verkligen när det kommer till laddning av tung trafik. Vi har tydligt märkt av efterfrågan också, vår station Vädermotet har nu efter sommaren kraftigt ökat antal laddningar av tunga fordon, säger Lennart Olsson, ansvarig för laddning tung trafik på Circle K.

Tidigare i år har Circle K öppnat 34 laddplatser för tung trafik runt om i landet. Vädermotet i Göteborgs hamn, Kiruna, Gällivare, Arvidsjaur, Ljungby, Gävle Bro, Laholm, Jönköping och Varberg erbjuder alla laddning anpassad för tunga fordon. Dessa platser, tillsammans med de nya samt de öppningar som planerats, innebär att kedjan under 2024 kommer att erbjuda över 90 laddplatser totalt. Två MCS (megawatt-laddare) ska också öppnas inom ramen för projektet E-charge, som delvis är finansierat av Vinnova och vätgastankning ska vara på plats inom ett år.

Majoriteten av de stationer som får laddning för tung trafik är s.k. fullservicestationer. Det betyder att förare som kör eldrivna fordon kan nyttja stationernas utbud av toaletter, mat, dryck och övrigt butiksutbud i samband med att de tar en paus och laddar fordonen. På flera platser finns även säkerhetsparkering som fungerar för dygnsvila.

En allt vanligare syn längs vägen.