DAF förbättrar säkerhetsfunktioner

Publicerad fre, 10/13/2023 - 08:52

I januari blir flera nya säkerhetsfunktioner standard i nya generationens DAF-lastbilar. Det handlar främst om teknik för att upptäcka trafikanter, men även om exempelvis avkänning av hastighetsbegränsning och varning vid filbyte.

AEBS-systemet (avancerat nödbromssystem) har både radar och kamera som signalerar om det finns utsatta trafikanter framför fordonet. En extra radar används för att upptäcka och varna föraren för trafikanter när lastbilen körs med låg hastighet. Fordonet registrerar också bilder och data (händelsedata) när AEBS-bromsvarningen aktiveras och DAF Side & Turn Assist varnar för fotgängare, cyklister eller fordon i fordonets döda vinklar ända ner till släpets baksida.

Samtliga nya modeller kommer också vara utrustade med avkänning av hastighetsbegränsning, som informerar föraren om aktuella hastighetsbegränsningar och varnar vid fortkörning. Systemet för varning vid filbyte hjälper till att undvika farliga situationer genom att varna för oavsiktliga filbyten.

Den nya backkameran visar vad som händer bakom lastbilen på en display i hytten. Helljusomkopplingen (som är tillval) bländar av automatiskt när andra fordon närmar sig eller befinner sig längre fram. Det finns även en nödstoppssignal, en funktion som använts på tidigare DAF-lastbilar, som varnar andra trafikanter genom blinkande varningsljus när lastbilen saktar ned kraftigt.

Dessutom introduceras nya funktioner för att ytterligare förbättra säkerheten för föraren. En ny trötthetsvarnare bedömer förarens uppmärksamhet och varnar när föraren behöver en paus. Fordonen kommer också att vara förberedda för installation av alkolås.

Blir säkrare med nya funktioner och uppdateringar.