Nomineringen till Laddguldet öppnar

Publicerad mån, 10/09/2023 - 09:45

Den 1 december ska Laddguldet delas ut för sjunde året i rad. Nu drar nomineringen igång för priset som går till en kommun och en fastighetsägare som med ett helhetsgrepp och på ett långsiktigt sätt främjar användandet av laddbara fordon.

Kommuner och fastighetsägare spelar en avgörande roll för elektrifieringen genom att driva utvecklingen framåt och skapa förutsättningar för en fungerande laddinfrastruktur.

– Tekniska lösningar, kunskap och kapital är viktiga komponenter, men ansvarstagande, kreativitet och mod är minst lika viktigt för den som inte bara vill bidra till omställningen utan också leda, skapa attraktionskraft och stå redo när kraven på infrastruktur och utsläppsminskningar ökar, säger Maria Stenström, ansvarig för mobilitet och beteendefrågor vid 2030-sekratariatet, och värd för Laddguldet.

Syftet med Laddguldet är att lyfta fram vad som fungerar, inspirera fler att ta ansvar för sin verksamhet och hedra de aktörer som går i bräschen för omställningen, men också identifiera bromsklossar.
– Vi ser en stor efterfrågan på laddinfrastruktur, inte minst från dagspendlare, boende i flerbostadshus, verksamma i staden och godstransportörer. Vi ser också vinster för de som investerar. För de boende blir staden, bostaden eller arbetsplatsen attraktiv, och de förbipasserande skapar affärsmöjligheter med den nya ”30-minuters-kunden”. Att ”våga vara vinnare” är något jag vill skicka med till alla Sveriges kommuner och fastighetsägare, säger Maria Stenström.

Nomineringen är öppen fram till 22 oktober och vem som helst kan nominera en kommun eller fastighetsägare som med ett helhetsgrepp och på ett långsiktigt sätt främjar användandet av laddbara fordon. Vinnaren presenteras 1 december på E-Car Expo i Göteborg. Förra årets vinnare av priset var Falkenklev Logistik och Lidköpings kommun. 


Årets jury består av Mazdak Haghanipour, Mobility Sweden, Fredrik Svensson, Sveriges Åkeriföretag, Thomas Schölin, Drivkraft Sverige, Carl Ståhle, Sveriges Allmännytta, David Mowitz, Power Circle, Filippa Borgström, Klimatkommunerna, Anna Fägersten, E-Car Expo och Maria Stenström, 2030-sekretariatet.