Stora skillnader i registreringarna

Publicerad tors, 10/05/2023 - 15:43

Nyregistreringarna av lätta lastbilar var 37 procent högre i september jämfört med samma månad i fjol, medan tunga lastbilar föll hela 60 procent. För tunga segmentet beror fallet främst på nya regler för färdskrivare.

Under året handlar det om en uppgång på drygt 25 procent för lätta lastbilar (max 3,5 ton). Andelen nya elfordon uppgick i september till en fjärdedel och hittills i år handlar det om 18,5 procent. Det är främst en fortsatt stark leveransförmåga från historiskt stora orderböcker ligger bakom ökningen för lätta lastbilar, konstaterar Mobility Sweden, Samtidigt har antalet nya ordrar under året nästan har halverats, vilket kommer att leda till lägre registreringssiffror framöver.

Antalet nyregistreringar av tunga lastbilar har ökat med hela 42 procent under året. September visade dock en minskning som är särskilt kraftigt i jämförelsen med månaden före, minus 60 procent. Den plötsliga nedgången förklaras enligt Mobility Sweden främst av de höga registreringstalen i augusti som var resultatet av EU:s beslut om nya smarta färdskrivare. Beslutet ledde till att många lastbilsköpare valde att tidigarelägga leveranser.

Under årets tre första kvartal har 195 eldrivna tunga lastbilar nyregistrerats, vilket motsvarar 3,6 procent.

– Regeringens fortsatta satsningar på styrmedel för elektriska tunga och lätta lastbilar är välkomna och branschen är positiv till de satsningar som görs. När det kommer till bussar är det branschens bedömning att flytten av elbusspremien från att gälla elektriska bussar för städer till att i stället gälla regionbussar sker ett år för tidigt, säger Mobility Swedens vd Mattias Bergman.

Registreringar i september
– Jämfört med september 2022

Lätta lastbilar (upp till 3,5 ton):               4477 st, + 36,7 %
Tunga lastbilar (över 16 ton):                 215 st, - 60,4 %