Dags för motornostalgi i Södertälje igen

Publicerad fre, 09/01/2023 - 10:18

Lördagen den 9 september drar Tunga Rallyt Åkarsvängen igång. Ett hundratal klassiska lastbilar, bussar och brandbilar kommer att köra längs vägarna på Södertörn. Evenemanget brukar locka många entusiaster och andra nyfikna åskådare. 

I år deltar cirka 100 fordon från 1930-talet fram till 1992 års modeller. Det är fordon från både Sverige och närliggande länder. De fordon som deltar är enligt Scania, som är en av arrangörerna, en del av det fordonshistoriska kulturarvet.

– Intresset för lastbilar, bussar och brandbilar är stort här och många är riktiga fantaster som lägger ner många timmar på att göra bilarna fina, säger Jan Tägt, Motorhistoriska Sällskapet i Sverige, MHS.

Rallyt inleds intill Scania Chassiporten i Södertälje, där ekipagen startar med en minuts mellanrum, och kör en runda som bland annat passerar BST Berges Schakt och Transport i Moraberg, Grödinge Frakt i Rosenhill via Fituna till Södertörns Grus i Sorunda, Formastål i Sunnerby, Hasse Andersson Entreprenad i Grödinge och Foria i Moraberg med målgång vid Scanias huvudkontor.

Tunga Rallyt arrangeras av MHS, en av landets större klubbar för äldre fordon, tillsammans med Scania Sverige AB.

Tider:
Första start: Kl. 08.30 vid Scania Chassiporten i Södertälje
Banlängd: ca 10 mil
Målgång: Troligen någon gång mellan 12.00 och 13.00 vid Scanias huvudkontor
Prisutdelning: Kl. 14.00–14.30

Ett hundratal fordon från 30-talet och framåt deltar i Tunga Rallyt Åkarsvängen.