Carlsberg elektrifierar fler transporter i södra Sverige

Publicerad fre, 08/25/2023 - 10:04

Carlsberg Sverige är på väg att elektrifiera samtliga bolagets dryckestransporter mellan bryggeriet i Falkenberg, vattenfabriken i Ramlösa och omlastningsterminalerna i Göteborg, Malmö och Helsingborg. Transportlösningen har tagits fram tillsammans med fraktteknikföretaget Einride.

– Vi inledde vårt samarbete med Einride hösten 2022 då vi elektrifierade de tunga lagertransporterna i Halland. Våren 2023 utökade vi samarbetet då vi adderade ytterligare en ellastbil som dagligen kör mellan Falkenberg och Ramlösa. Nu investerar vi stort i en hållbar transportlösning för södra och västra Sverige, säger Peter Hammarstedt, vd för Carlsberg Sverige. 

Transporterna som ska elektrifieras går mellan bryggeriet i Falkenberg och omlastningsterminalerna i Göteborg, Malmö och Helsingborg, från förpackningsföretaget Ball i Malmö till Falkenberg och Ramlösa och från Ramlösa till Falkenberg. Även viss direktdistribution från Falkenberg till grossistkunder i Halmstad ingår. 

Totalt kommer åtta ekipage, bestående av ellastbilar med släp (51 pallplatser per ekipage), att köra flödena. Laddare installeras av Einride på strategiska platser, såsom vid bryggeriet i Falkenberg och vattenfabriken i Ramlösa. Laddinfrastrukturen gör att lastbilarna kan laddas medan de lastas och lossas. De nya ellastbilarna ska enligt plan rulla på vägarna med start hösten 2024 och beräkningar visar att det rör sig om ca 765 000 transportmil på fem år, vilket ger en besparing på nästan 12 300 ton koldioxid mot om transporterna utförts med diesellastbilar.

– Det är en ynnest att arbeta med kunder som Carlsberg Sverige och hjälpa dem på deras resa mot hållbar frakt och tillsammans bevisa att tiden är kommen för storskalig omställning av tunga transporter, även över längre sträckor. Carlsberg vågar utmana gamla sanningar och bryta ny mark genom digitalisering och elektrifiering på ett sätt som skapar förändring på riktigt, säger Carl Ceder, Nordenchef på Einride.

Enligt Einride har Carlsberg Sverige lyckats minska transportutsläppen med upp till 95 procent jämfört med diesel på de rutter som elektrifierats.

Carlsberg släpper snart ut åtta nya elektriska ekipage på de sydsvenska vägarna.