Okej med gamla färdskrivare i nya fordon

Publicerad tors, 08/17/2023 - 14:00

Det råder brist på den nya typ av färdskrivare som EU-reglerna numera kräver. Regeringen har därför beslutat att den som äger ett fordon och den som kör fordonet i Sverige ska slippa betala sanktionsavgift eller böter om fordonet saknar den nya versionen av färdskrivare.

Från den 21 augusti 2023 ska det enligt EU:s regler finnas en ny version av färdskrivare, så kallad smart färdskrivare version 2, installerad i nya fordon som registreras för första gången. Till skillnad mot den tidigare versionen har den nya färdskrivaren möjlighet att registrera gränspassager automatiskt. Det råder dock brist på dessa färdskrivare, vilket kan få till följd att färdigbyggda lastbilar och bussar kan bli stående. 

– Det är i nuläget tyvärr omöjligt för branschen att följa reglerna eftersom det inte finns nya färdskrivare att få tag på. Enligt regeringens bedömning är det inte hållbart att nybyggda fordon ska tvingas stå stilla tills det finns nya färdskrivare klara att montera, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Regeringen har därför beslutat om en förordningsändring som innebär att det under perioden 21 augusti 2023–31 januari 2024 inte ska påföras någon sanktionsavgift eller några böter i Sverige med anledning av att ett fordon saknar den färdskrivare som EU-reglerna kräver.