Sveriges vägar tredje säkrast i världen

Publicerad fre, 08/11/2023 - 09:25

Det finns en del att säga om statusen på de svenska vägarna. Men säkerhetsmässigt verkar Sverige fortfarande ligga högt. I alla fall om man ska tro en sammanställning som experter gjort åt bilprenumerationsföretaget Finn. Där hamnar Sverige på en bronsplats.

Det är SVD.se och TT som rapporterar om sammanställningen som omfattar 27 OECD-länder och andra utvecklade länder, där man tittat på faktorer såsom framkomlighet och vägkvalitet.

Island hamnar i topp i statistiken för länder med lägst frekvens av dödsolyckor och Sverige ligger där på femte plats. I rankingen av trafiknivån, eller framkomlighet mätt i pendlingstid och trafikstörningar, hamnar Sverige lite längre ner och blir sämst av de nordiska och baltiska länderna. Men pratar vi säkra vägar ser det alltså bättre ut. Sverige anses där vara tredje bäst (delar platsen med Estland), efter ettan Nederländerna och tvåan Norge.

Länderna som anses ha farligast vägar är Argentina, USA och Grekland. Störst risk att dö i trafiken har man Saudiarabien, Thailand och Malaysia.

Att Sverige hamnar längre ner i frågan om trafiknivå beror enligt Tony Gunnarsson, sakkunnig i trafiksäkerhet på Riksförbundet M, på attväginfrastrukturen varit underfinansierad och att det råder brist på exemeplvis ringleder runt städer som flyttar trafik från innerstaden. Andra faktorer som Tony Gunnarsson lyfter upp i SVD:s artikel och som gör att Sverige inte når fler höga placeringar är rattonykterhet, olyckor med 70- och 80-vägar utan mitträcke och viltstängsel samt en betydande underhållsskuld på grund av bristande finansiering.

Det är alltså mycket som kan bli bättre på de svenska vägarna med rätt insatser och finansiering, men sammanställningen visar att det också kunde ha varit sämre och att Sverige i ett internationellt perspektiv står sig ganska bra.

Landsväg utan mitträcke är en typ av plats där allvarliga olyckor lätta kan ske. Foto: Istockphoto