Skattefri biogas återigen möjligt

Publicerad ons, 06/28/2023 - 17:31

På midsommarafton antog Europakommissionen ändringen av den allmänna gruppundantagsförordningen (GBER), vilket innebär att full skattebefrielse för grön biogas därför återigen är möjligt att införa. Det menar Energigas Sverige och Sveriges Åkeriföretag som nu hoppas att den svenska regeringen tar snabba beslut i frågan.

Ändringarna, som brukar kallas Gröna GBER, finns nu publicerade på alla EU:s officiella språk på Kommissionens hemsida. Detta innebär att ändringarna nu också trätt i kraft.

Våren har varit en orolig tid och många har undrat om, och i så fall när, skatten kan tas bort igen. Energigas Sveriges tolkning är alltså att det är möjligt för regeringen att genomföra detta omedelbart genom att genomföra en mindre ändring i lagen (2010:598) samt skicka in en anmälan om stöd och hänvisa till GBER. Det är en tolkning som även Sveriges Åkeriföretag står bakom.

­– Vi hoppas därför att regeringen nu skyndsamt genomför den nödvändiga ändringen i lagen om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och biobränslen som krävs för att införa skattebefrielsen igen, säger Fredrik Svensson, hållbarhetsansvarig på Sveriges Åkeriföretag.

Energimyndighetens uppdaterade övervakningsrapport, som granskar risken för överkompensation, visar dessutom att biogasen inte var överkompenserad under 2022. En ytterligare effekt av de nya skrivningarna i GBER är att även låginblandade biobränslen som uppfyller hållbarhetskriterierna i EU:s förnybarhetsdirektiv och som producerats av råvaror som är listade i Annex IX kan skattebefrias.

­– Regeringen bör nu också utnyttja möjligheten att skattebefria även lågiblandade biodrivmedel föra att gynna en ökad inblandning av hållbara förnybara drivmedel, säger Fredrik Svensson.

Arla har satsat stort på biogas från egna gårdar. Nu kan drivmedlet återigen bli skattefritt.