Svenskarna har dålig koll på klimatomställningen

Publicerad tors, 06/29/2023 - 09:52

Hälften av svenskarna tror att utsläppen i Sverige ökat sedan 1990, när de i verkligheten minskat kraftigt. De flesta tror också att tekniken utvecklas betydligt långsammare än den i verkligheten gör. Det är några av resultaten från en Novus-undersökning som Fossilfritt Sverige beställt.

Klimatomställningen har kommit längre, kostar mindre och har större potential än vad folket tror. Det visar Novus-undersökningen som släpps idag. Den består av fjorton frågor som ställts i tre omgångar under 2023, där minst 1 000 personer har svarat på samtliga frågor.

– Det här kan förklara varför många verkar mer rädda för samhällsomställningen än klimatförändringarna. Det är ytterst allvarligt eftersom okunskapen i praktiken begränsar politikernas handlingsutrymme, säger Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige.

Exempelvis tror varannan person att klimatutsläppen ökat i Sverige sedan 1990, fastän de minskat med en tredjedel. Bra 8 procent av befolkningen tror rätt. De flesta tror även att det fossilfritt producerade produkter blir betydligt dyrare än vad beräkningar visar.


– Nu måste vi alla hjälpas åt att fylla kunskapsglappet. Människor behöver inte bara insikt om klimatkrisen, utan lika mycket kunskap om alla de lösningar och möjligheter som redan finns, säger Svante Axelsson.