Ett år med helelektriska betongbilar

Publicerad fre, 06/16/2023 - 08:56

Det är ett år sedan Swerock lanserade sina fyra helelektriska betongbilar och mottagandet har varit positivt. Hittills har de levererat 2457 lass med betong till olika projekt runt om i Stockholm. 

– Vi är såklart väldigt glada över att mottagandet av våra el-betongbilar har varit så positivt. Det här är ett steg i rätt riktning för att vara en förebild i branschens omställning och att nå vårt mål att ha en klimatneutral verksamhet år 2045, säger Magnus Lockner, regionchef på Swerock. 

Betongbilarna är resultatet av ett samarbete mellan Swerock och Volvo Lastvagnar. Att fordonen varken släpper ut avgaser, kväveoxider eller partiklar gör att de lämpar sig extra bra vid arbeten inomhus eller i exempelvis tunnlar.

Peab är en av kunderna som under året har fått ecobetong levererat med hjälp av dessa fordon, exempelvis till Henriksdals reningsverk. Arbetsledaren Fredrik Wennström är mycket nöjd med valet av fordon. 

– I det här projektet är det väldigt trångt och då är de här fordonen lagom i storlek, samtidigt som de levererar en rymlig volym med betong. Det har fungerat bra med leveranser, vi har inte behövt vänta på att de ska ladda utan det har varit bilar i rullning hela tiden. Att de dessutom minskar ljudvolymen är en stor bonus.

Om el & betong
I sin ecobetong har Swerock ersatt en del av cementen med merit som är framställt av en biprodukt inom stålindustrin. Genom att använda merit istället för cement sänks betongens koldioxidutsläpp med upp till 50 procent. El-betongbilarna utgår från Swerocks betongfabrik i Västberga där de också laddas. Laddpunkterna kommer från det finska företaget Kempower.

Swerocks eldrivna betongbilar uppställda på rad. Hittills har de levererat knappt 2 500 lass med betong.