Vd-byte på Fraktkedjan

Publicerad tors, 04/27/2023 - 15:21

I juni kliver Peter Agervi av som vd för Fraktkedjan, efter 21 år på posten. Efterträdare blir nuvarande ekonomichefen och vice vd:n Joakim Simme, som har nästan lika lång erfarenhet av verksamheten.

Det har varit officiellt ett tag, men Peter Agervi har fortfarande ett par månader kvar på sig att knyta ihop säcken. Den 30 juni kliver han av, och kan då se tillbaka på två decennier av stabil tillväxt och breddning av verksamheten.

– Det har hänt mycket under de här åren. Vi har gått från att vara en ekonomisk förening till att bli ett bolag, bytt affärssystem två gånger och nästan fyrdubblat omsättningen, berättar han.

Allra mest stolt är Peter Agervi över hur företaget lyckats jobba långsiktigt med planering och strategier. På bordet ligger nu en uppdaterad affärsplan som ska underlätta övergången och utgöra grunden till fler framgångsrika år.

– Det här har hjälpt oss att ta kloka beslut, och i en period som denna då hela branschen är inne i en stor hållbarhetsomställning tror jag att det är särskilt bra att man är van att jobba strategiskt.

Fraktkedjan har med åren satsat alltmer på sidoverksamheter som knyter an till transporterna, såsom masshantering och bergtäktsverksamhet på anläggningssidan, samt terminal- och lagerverksamhet inom distribution. Det innebär fler verktyg i lådan som bättrat möjligheterna att växa.

– Vi har kunnat leverera, transportera och ta hand om material från anläggningsprojekt i egen regi. Kombinerar man det med drivna åkerier och entreprenörer som har fokus på transporterna så blir helheten bra.

De närmsta åren kommer mycket att handla om att ställa om till hållbara transporter. Det är den stora utmaningen, menar Peter Agervi.

– Vi har många frågor, inte minst inom elektrifiering, och det finns inte svar på allt ännu. Men vi har gjort våra första beställningar av elfordon. Jag tror på att man måste bygga hållbara lösningar tillsammans med andra, inte minst kunderna som kan behöva skriva längre avtal som skapar förutsättningar för långsiktigt hållbara lösningar. Det kommer att krävas en palett av ny teknik och bränslen de kommande 10 åren, el kan inte lösa allt.

Efter 17 år i bolaget är Joakim Simme rustad att axla vd-rollen, säger Peter Agervi.

– Vi har en stabil och välmående verksamhet. Fokus blir på att förfina det vi gör idag, samt att fortsätta skapa förutsättningar för tillväxt.

Peter Agervi blir kvar som rådgivare till ledningen och styrelsen i ett år till.

Peter Agervi är vd på Fraktkedjan. Sista juni i år kliver han av och lämnar över till Joakim Simme.