Uppmanar regeringen: Skattebefria biogasen genom EU:s nya bestämmelser

Publicerad tis, 04/18/2023 - 11:31

”Skatt på biogas är som sockerskatt på broccoli”. Det skriver 13 organisationer i en debattartikel där de uppmanar regeringen till att agera i biogasfrågan med stöd av nya EU-bestämmelser.

Representanter för Sveriges Åkeriföretag, Transportföretagen, 2030-sekretariatet, Lantbrukarnas Riksförbund, Energiföretagen, Svensk Kollektivtrafik och flera andra bransch- och intresseorganisationer har skrivit under en debattartikel som uppmanar regeringen att skyndsamt se till att rädda den svenska biogasen. Det bör, enligt organisationerna, kunna ske genom att regeringen använder sig av de nya bestämmelserna i EU:s allmänna gruppundantagsförordning, GBER, som antogs den 9 mars och inom kort börjar gälla. Detta innebär att det kan gå mycket snabbare att återigen skattebefria biogasen än om regeringen satsar på att driva igenom nya godkännanden från EU.

Debattartikeln har finns publicerad på dagensopinion.se och ett öppet brev som även skrivits under av ett stort antal företagsledare har skickats till ansvariga ministrar. Svensk Åkeritidning har tidigare skrivit om samma ämne, främst i senaste numret av tidningen (#2) som gavs ut för ungefär en vecka sedan.