Eldrivna kyltransporter i Falköping

Publicerad fre, 04/14/2023 - 09:08

Eldrivet fungerar också för kyltransporter. Falköpings Kyltransporter blir nu det senaste i raden av åkerier som väljer att introducera eldrivet i sina kyltransporter.

Det nya fordonet är en eldriven Scania P27. I och med investeringen blir åkeriet först ut bland Falköpings Mejeris samarbetspartner att köra ut kylda produkter med eldrivet fordon. Transporterna ska ske till Falköpings mejeris närliggande kunder då lastbilen har en beräknad räckvidd på 15–17 mil på en laddning.

För tre år sedan gick Falköpings Kyltransporter över till att använda HVO100 som drivmedel för hela sin lastbilsflotta. Nu vill företaget fortsätta att bidra till minskningen av koldioxidavtrycket och planen är att framöver utöka flottan av elektriska lastbilar med fler modeller som även ska användas till mer långväga transporter när det blir möjligt.

Om fordonet och laddning
Lastbilen är en Scania P27 tvåaxlad bil för närdistribution. Den har ett batteri på 300 kWh och beräknas kunna köra omkring 15 mil på en laddning. Investeringen görs delvis med hjälpa av klimatpremie från Energimyndigheten. Falköpings Kyltransporter har också investerat i en snabbladdare på 40 kWh. Genom att ladda ellastbilen någon extra timme under dagen blir det möjligt att köra två skift varje dag. Snabbladdaren har två kontakter vilket innebär att den är redo att ladda två ellastbilar samtidigt framöver.