SD: Regeringskris om inte reduktionsplikten slopas helt

Publicerad tors, 03/23/2023 - 14:18

Sverigedemokraterna skärper tonen i frågan om reduktionsplikten. Partiet menar att den ska ner till noll, och att Sverige annars kommer att drabbas av regeringskris.

Enligt Tidöavtalet ska reduktionsplikten ändras så att den följer EU:s miniminivå. Vad denna nivå ligger på har partierna olika uppfattningar om. M och KD har räknat på en EU-gemensam reduktionsplikt på 6 procent för tillfället, men samarbetspartiet SD menar sedan en tid tillbaka att den verkliga nivån är noll.

– I Tidöavtalet står det att reduktionsplikten ska sänkas till EU:s miniminivå – objektivt faktum är att det finns ingen sådan nivå. Vår tolkning är därför att den nivån är noll procent, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt enligt Expressen som hänvisar till en intervju av TV4-Nyheterna.

Sverigedemokraterna verkar nu alltså vara beredda att fälla regeringen om reduktionsplikten inte tas bort helt i Sverige vid årsskiftet.

– Det kommer komma en förändring som är ganska markant och substantiell till årsskiftet. Det kan vi vara 99,9 procent säkra på, annars har vi regeringskris, säger Sjöstedt enligt samma källor.

Johan Pehrson, partiledare för regeringspartiet Liberalerna, säger i samma intervju att partiet skrivit under på att kunna sänka reduktionsplikten tillfälligt, och att det ska göras, men att en nollnivå inte är ett alternativ för partiet.