Personbilar ska informera om vägstatus

Publicerad ons, 03/22/2023 - 21:53

Trafikverket mäter varje år skicket på det svenska vägnätet med specialfordon som passerar olika punkter vid olika tillfällen. Men nu ska mer data samlas in, genom uppkopplade personbilar.

Trafikverkets nuvarande mätningar ger detaljerad information om vägytans och vägområdets tillstånd samt visar var det finns brister. Informationen används när man planerar åtgärder samt för uppföljning av vägarnas tillstånd. Men information samlas bara in vid särskilda mättillfällen, inte kontinuerligt över året. Det ska nu ändras.

– Om vi hämtar anonymiserade fordonsdata från uppkopplade personbilar bör vi kunna få bättre beslutsunderlag och därmed ett bättre vägunderhåll, säger Fredrik Lindström, nationell samordnare för vägytemätningar på Trafikverket.

2022 startade Trafikverket ett projekt för att se om det var möjligt att använda befintliga sensorer i vanliga uppkopplade personbilar för att samla information om beläggningsskador. Nu har man tecknat avtal med tre aktörer om att både utveckla lösningen och leverera data. Projektet börjar med att studera skadeområden som inte går att fånga in via vanliga vägytemätningar, exempelvis potthål, tjälskador och andra vinterskador. 

En av aktörerna som valts ut för att samla in data är Mercedes-Benz. På en vanlig Mercedes-personbil finns upp till 350 olika sensorer och dessa ska nu leverera tre olika dataprodukter till Trafikverket: Surface Events mäter ytans skick hur den utvecklas över tid, Waviness mäter ytans vågighet över längre segment och Hazard Warning skickar information om lokala tillfälliga problem som till exempel dimma, halka, regn eller stillastående bilar. Informationen skickas helt anonymiserat och bara från bilar vars ägare har gått med på att dela data.

– Projektet är helt unikt och detta är verkligen ett intressant sätt att få vara med och arbeta mot en högre trafiksäkerhet på praktisk nivå, säger Daniel Deparis som är chef för urbana mobilitetslösningar på Mercedes-Benz AG.

Om projektet
Projektet genomförs som ett strategiskt samverkansprojekt mellan Trafikverket och Vinnovas strategiska innovationsprogram Infra Sweden. Övriga deltagare är Mercedes-Benz Sverige, NIRA Dynamics och Univrses.

Personbilar ska registrera data om vägstatusen som kan användas för att effektivare vägunderhåll. Foto: Istockphoto.com