Minskade utsläpp trots ökad trafik

Publicerad fre, 03/03/2023 - 07:54

Preliminära siffror visar att utsläppen av växthusgaser från vägtrafiken minskade med fem procent under 2022 jämfört med 2021. Ökad andel biodrivmedel, energieffektivisering och elektrifiering bidrog till minskningen.

Trafiken för personbilar och lätta lastbilar ökade med 3,5 procent, medan den minskade med 0,9 procent för tunga fordon. Trafikvolymen är i princip tillbaka som innan pandemin. Att koldioxidutsläppen minskade beror främst på den höjningen av reduktionsplikten. Under 2022 ökade andelen förnybart och fossilfritt från 26 till preliminärt 29 procent. Därför kunde utsläppen minska trots att trafiken ökade under året.

En ytterligare faktor som drog ner utsläppen något är att elbilar är en allt större del av nybilsregistreringarna.Andelen elbilar i nybilsregistreringen ökade från 18 till 32 procent, samtidigt som andelen laddhybrider gick upp något och nya icke laddbara bilar blev bränsleeffektivare. Koldioxidutsläppen från nya personbilar minskade till 70 g/km (88 g/km 2021). Sverige hade tidigare högst koldioxidutsläpp per kilometer för nya personbilar inom Europa, men numera är det bara Norge och Island som har lägre utsläpp per personbil än Sverige konstaterar Trafikverket.

För att klara 2030-målet krävs trots detta både en mycket kraftig fortsatt elektrifiering och ännu större mängder biodrivmedel i tankarna. 2045 beräknas biodrivmedelsbehovet vara lägre i och med att elektrifieringen då hunnit slå igenom betydligt mer.

Transportsektorn står för en tredjedel av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser. Enligt etappmål 2030 ska utsläppen ha minskat med minst 70 procent, exklusive inrikesflyg, jämfört med 2010. Senast 2045 ska Sverige nå nollutsläpp.

Siffrorna är preliminära och värden kan komma att ändras när fler data inkluderas. Slutlig redovisning av utsläppen sker i slutet av 2023 via Naturvårdsverket.

Den kraftiga ökningen av nya elbilar bidrar till utsläppsminskningen på vägarna mellan 2021 och 2022, men störst skillnad gjorde den höjda reduktionsplikten.