Marknaden för tunga ellastbilar accelererar

Publicerad tors, 02/23/2023 - 16:57

Marknaden för tunga ellastbilar i Europa och USA accelererade i tillväxt under förra året. Volvo Lastvagnar meddelar i ett pressmeddelande att bolaget nu har sålt fler än 4 300 elektriska lastbilar globalt.

2022 växte marknaden för tunga (≥16 ton) elektriska lastbilar i Europa med 200 procent till 1 041 fordon, där Volvo Lastvagnar har den högsta marknadsandelen. Volvo erbjuder för närvarande branschens bredaste produktutbud med sex tunga ellastbilar i serietillverkning, som klarar de allra flesta typer av transporter i och mellan städer. I Europa har Volvo Lastvagnar en marknadsandel på 32 procent och i Nordamerika var nästan hälften av alla registrerade tunga ellastbilar från Volvo.

– Även om marknaden för eldrivna lastbilar fortfarande är liten är trenden tydlig – Många av våra kunder påbörjar nu sitt skifte till ellastbilar. Om man tittar på varuflödesmönstren är det möjligt att elektrifiera nästan hälften av alla transporter med vårt sortiment av ellastbilar, säger bolagets vd Roger Alm.

Volvo har tagit fram ens bred portfölj av eldrivna tunga lastbilar för att göra det möjligt att elektrifiera olika typer av transporter.