Elektriska varuleveranser i Åre under sportlovet

Publicerad ons, 02/15/2023 - 14:03

Nu under sportlovsveckorna i februari och början av mars kommer åkeriet Sandberg & Jonsson att leverera varor till butiker, restauranger och kaféer i Åre med en Scania 25P ellastbil. Laddning ska kunna ske på plats genom en mobil laddenhet.

Sandberg & Jonsson, som kör för DB Schenker, levererar på uppdrag av Martin & Servera till cirka 35 restauranger, kaféer och offentliga verksamheter i Åre. Åkeriet tog den första helelektriska lastbilen i Jämtland i drift i somras, en Scania 25P. Den laddas nattetid på åkeriets depå i Östersund och levererar under dagen varor i Östersund och på Frösön med en stödladdning lunchtid. 

– Det har fungerat väldigt bra, rapporterar trafikledare Mikael Ivarsson, Sandberg & Jonsson. Kunderna, föraren och vi är alla nöjda.

Under sportlovsveckorna är det extra tryck på varuleveranserna i fjällen och den elektriska lastbilen sätts därför in för att leverera gods mellan Östersund och Åre. Logistiken förenklas med en mobil laddenhet som är placerad i Åre.

– Med en mobil laddenhet vill vi visa att elektrifiering är möjlig här och nu och att man inte behöver vänta på vare sig nätkapacitet eller laddstolpe för att kunna elektrifiera, säger Jessica Björkquist, ansvarig för e-mobilitet på Scania Sverige.

Laddenheten ryms i en container med laddstolpe för en kapacitet med upp till 150 kW för CCS2-laddning av två fordon. Den förses med el genom Northvolts Voltpack Mobile System med ett energilager på 560 kWh.

Den mobila laddstationen ryms i en container. Foto: Scania