Nej till höghastighetsjärnväg från regeringsförhandlande partier

Publicerad ons, 10/05/2022 - 08:36

Den planerade satsningen på höghastighetsjärnväg kostar för mycket och riskerar att tränga undan andra viktiga infrastruktursatsningar. Det konstaterar Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna i en ny motion i riksdagen.

Ställningstagandet är inte nytt, men nu har de fyra regeringsförhandlande partierna lagt fram en gemensam motion i riksdagen. Där konstaterar man att 121 mil statlig väg fått hastigheten sänkt på grund av bristande underhåll, och att arbetet med att stärka vägarna för tunga lastbilar går långsamt. Partierna menar också att satsningar på omställningen, underhåll och nybyggnation i Sverige skjuts på framtiden eller inte blir av, och att detta kan kopplas till valet att gå vidare med satsningen på höghastighetståg.

Partierna lyfter också upp en rapport från Riksrevisionen som riktar kritik mot regeringens hantering av frågan om höghastighetsjärnväg, genom att notera att projektet inte bedömts enligt de riktlinjer som riksdagen och regeringen ställt upp. Man pekar också på att kritik även framförts av forskare och Trafikverket.

I motionen föreslås därför att riksdagen säger nej till att bygga höghastighetsjärnväg och tillkännager detta för regeringen.

Ingen höghastighetsjärnväg, men gärna andra infrastruktursatsningar, tycker M, SD, KD och L. Foto: Istockphoto.com