Volvo drar igång serietillverkning av tunga elektriska lastbilar

Publicerad tors, 09/15/2022 - 16:27

Som den första globala lastbilstillverkaren drar nu Volvo Lastvagnar igång serieproduktionen av elektriska lastbilar på 44 ton.

Det är de tunga lastbilarna Volvo FM, Volvo FH och Volvo FMX som nu börjar serieproduceras. Lastbilarna utgör bolagets viktigaste segment och klarar en totalvikt på 44 ton*. Tillsammans står de tre modellerna för ungefär två tredjedelar av företagets försäljning och med dessa har Volvo Lastvagnar nu sex eldrivna modeller i serieproduktion globalt.

– Det här är en milstolpe och bevisar att vi leder omvandlingen av branschen. För mindre än två år sedan visade vi våra tunga eldrivna lastbilar för allra första gången. Nu ökar vi volymerna stegvis och kommer att leverera de här fantastiska lastbilarna till kunder över hela Europa, säger Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar.

Serietillverkningen startar i Tuve-fabriken i Göteborg och utökas nästa år till även fabriken i Gent i Belgien. Volvo tillverkar de elektriska varianterna på samma lina som de konventionella lastbilarna, vilket ger en hög flexibilitet och effektivitetsvinster. Batterierna levereras av den nya batterimonteringsfabriken i Gent.

– Vi har sålt fler än 1 000 enheter av våra tunga eldrivna lastbilar och mer än 2 600 ellastbilar totalt. Det är fortfarande små siffror men vi räknar med att volymerna kommer att öka betydligt under de närmsta åren. Till 2030 ska minst 50 procent av de lastbilar vi säljer globalt vara elektriska, konstaterar Roger Alm.

*Bruttokombinationsvikt (GCW)

Montering av elektrisk 44-tonsbil i Volvos fabrik.