Ny satsning på vätgas för Stockholms Hamnar

Publicerad tors, 09/08/2022 - 11:21

Stockholms Hamnar ska bygga en vätgasstation för tankning av arbetsfordon. Nu startar upphandlingen av arbetet och den kommande distributionen.

Vätgas ska bli en viktig del av energiförsörjningen för bland annat lastbilar i Sverige om några år. Men på sina håll sker utbyggnaden redan nu. För att kunna tanka arbetsfordon i Stockholm Norvik Hamn startar nu Stockholms Hamnar upphandlingen av en vätgasstation. Den omfattar leverans och driftsättning av en station för tankning av vätgas, men även ett distributionsavtal för vätgas.

– Vätgas kommer att spela en avgörande roll i omställningen till fossilfria transporter, både på land och till sjöss. Vätgasstationen är en del av att konvertera arbetsfordon till vätgasdrift och första steget till att nå Stockholm Hamnars mål om fossilfria arbetsfordon 2025, säger Johan Wallén, marknads- och försäljningschef vid Stockholms Hamnar.

Avtalet beräknas vara klart senast i januari 2023. Vätgassatsningen är en del i att nå Stockholms Hamnars miljömål att driva hela verksamheten fossilfritt 2030.

Fossilfri hamn till 2030, om planerna går i lås. Foto: Stockholms Hamnar/Per-Erik Adamsson