ELMIA: Ny vallatrailer ska ta Sverige till toppen i skidskytte

Publicerad tors, 08/25/2022 - 18:31

Sverige ska bli världsledande i skidskytte. Ett steg på vägen är den nya vallatrailer som får premiär till vintern och som tagits fram i ett samarbete mellan Volvo Lastvagnar, Svenska Skidskytteförbundet och flera andra aktörer. Trailern var på plats på Elmias utomhusområde, där vallachefen Kent Norell berättade om satsningen.

Steget är stort. Den tidigare vallatrailern, som använts i mer än tio år, är på 30 kvadratmeter. Den nya är på hela 80 och skapar därmed en helt annan arbetsmiljö för Sveriges åtta man starka vallateam, som leds av Kent Norell.

­– Det här ekipaget ger verkligen de bästa förutsättningarna för oss som jobbar i trailern att prestera på högsta nivå. Det medför i sin tur att våra aktiva kommer att stå på startlinjen med skidor i världsklass. Den nya trailern ger oss ett starkt signalvärde som visar på professionalism och ligger i linje med hur vi vill arbeta. Vi vill ligga i framkant och leda utvecklingen, precis som Volvo Lastvagnar. Genom den nya trailern skapar det förutsättningar för att vi kan vara världsledande inom skidvallning, säger Kent Norell.

Hållbarhet och arbetsmiljö har varit ledord genom hela projektet. Förutom den betydligt större arbetsytan har den nya vallatrailern hela fem luftbehandlingsaggregat installerade, vilka återvinner omkring 90 procent av värmeenergin som sugs ut ur trailern. Luften renas via filter och släpps sedan ut i naturen. Det totala luftflödet ligger kring 800 liter per sekund. På en yta av 80 kvm kan det jämföras med vad man använder i operationssalar på sjukhus, berättar Kent Norell. Utöver detta finns effektvakter som optimerar och anpassar strömbehovet i trailern vilket leder till att man alltid använder bara den absolut nödvändigaste eldriften för vallaarbetet.

Kent Norell kommer själv att köra trailern mellan tävlingarna runt om i Europa.

– Samarbetet med Volvo Lastvagnar är av yttersta vikt för oss. Vi har en optimerad och anpassad dragbil som är helt ämnad för våra önskemål och behov. Förutom en arbetsmiljö i toppklass gör dragbilen att vi kan förflytta vår arbetsplats på ett säkert och tryggt sätt mellan de olika tävlingsorterna.

Investeringen har möjliggjorts genom ett sponsringssamarbete med SpecialKarosser AB (SKAB), Volvofinans Bank, Volvia och Volvos återförsäljare Wist Last & Buss.

Den nya trailerna bjuder på en arbetsyta på 80 kvadratmeter när den väl står på plats. Foto: Volvo Lastvagnar