ELMIA: Tomas Eneroth presenterade het YKB-nyhet

Publicerad ons, 08/24/2022 - 21:00

Idag inleddes Elmia Lastbil 2022. Först ut att ställa sig på scenen var Tomas Eneroth som invigningstalade. Åhörarna fick två nyheter serverade, dels att regeringen som förväntat går vidare med förslaget om att tillåta längre lastbilar, men också att YKB-utbildningen permanent ska kunna genomföras på distans.

Infrastrukturministern inledde med att bland annat prata om den ljusa framtid han ser för industrin i Sverige. Därefter talade han om elektrifieringen, utbyggnaden av infrastruktur, och att omställningen ska vara möjlig för ett litet åkeri. Han nämnde också de investeringsbidrag som finns och att utvecklingen gått snabbare än vad fordonsindustrin själv trodde för tio år sedan. Därefter levererade han en första nyhet:

– Idag kan jag lämna ett nytt besked. Vi tänker se till att, i morgon på regeringen, besluta om en ny regel som gör det möjligt att köra längre lastbilar, ända upp till 34,5 meter på stora delar av det svenska vägnätet, var beskedet.

­– Jag vet att det varit efterlängtat av många.

Rekryteringen och utbildningen av förare fick stort utrymme. Svenska Truckers nämndes som en betydande anledning till att fler ungdomar nu söker till transportgymnasierna.

­– Jag blir varm i hjärtat när jag åker runt till landets transportgymansier och ser killar och tjejer, väldigt många fler tjejer, som säger att ”jag vill jobba i transportbranschen. Jag tycker att det är spännande och häftigt, det är där det händer saker. Jag förstår att det är viktigt och nödvändigt och jag ser också att där kan jag få möjlighet att utbilda mig. Det kommer att hända saker i den branschen”.

På grund av brist på utbildningsplatser har många som velat gå transportutbildningar på senare år inte haft möjlighet att göra det. Infrastrukturministern erkände att det funnits en del flaskhalsar i utbildningssystemet. Därefter levererades dagens stora nyhet:

­– Vi skapade en möjlighet under coronapandemin att se till att man kunde förnya YKB genom en distansutbildning. Nu ska vi se till att hela fortbildningen ska kunna genomföras på distans, meddelade Tomas Eneroth och möttes av en del spridda applåder från publiken.

Invigningstalet handlade också om konkurrensvillkor och mobilitetspaketet. Åtgärder som klampning, sanktionsavgifter och beställaransvar, krav på vinterdäck även för utländska lastbilar och utökningen av polisens kontroller, nämndes som exempel på hur steg tagits mot en sundare åkerinäring. Tomas Eneroth konstaterade trots det att han inte är nöjd, men att de nya verktyg som nu finns är en grundförutsättning för elektrifieringen, utvecklingen och rekryteringen inom branschen.

Tomas Eneroth presenterade två nyheter vid sitt invigningstal på Elmia Lastbil.