Digital standard får internationell anpassning

Publicerad fre, 06/03/2022 - 09:34

Den ideella föreningen Beast, som tar fram digitala standarder för byggbranschen, har lanserat en ny version av standarden Beast Supply 4.0. Den innebär en fullständig anpassning till det internationella nätverket Peppol. 

Beast, som gemensamt ägs och drivs av omkring 120 företag i byggbranschen, fokuserar på att förenkla kommunikationen mellan byggbranschens olika parter. Genom att ta fram och implementera standarder vill Beast förenkla digitala transaktioner mellan svenska byggföretag, oberoende av datasystem.

Med Beast Supply 4.0. skapar man förutsättningar för digital affärskommunikation även på internationell nivå.Projektet har finansierats av SBUF (Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond) och genomförts i samarbete med DIGG (Myndigheten för Digital förvaltning).

– Vi slår ihop våra tre standarder, det vill säga bygg, anläggning och hyra, till en gemensam standard som baseras på Peppol. Förutom att det blir mycket enklare att implementera standarden, innebär förändringen också att Beast Supply får en stabil internationell standard som grund och som är enkel att kommunicera till många parter, en skalbar lösning helt enkelt, säger Beasts vd Rikard Larsson.

Genom att Beast ingår i Peppol-nätverket kan alla marknades parter nås genom en enda anslutning. En markant förenkling jämfört med dagens processer där man ofta får skapa en anslutning till varje part.

Beast Supply 4.0 innebär en permanent lösning för kommunikationen, inte en tidsbestämd lösning som idag. Det innebär permanent stabilitet för entreprenörer, installatörer och deras leverantörer som vill digitalisera sin verksamhet, menar organisationen och tillägger att Beast Supply 4.0 även möjliggör effektiv hantering av miljöinformation som möter krav från bland annat Naturvårdsverket, Trafikverket och Boverket. 

Genom anpassningen till Peppol blir BEAst-standarden även baserad på den internationella ISO-standarden ISO/IEC 19845:2015.

Den svenska standarden Beast Supple 4.0 anpassas för det internationella Peppol-nätverket.