Moderaterna anmäler Tomas Eneroth till KU

Publicerad tors, 06/02/2022 - 17:01

Moderaterna har beslutat att anmäla infrastrukturminister Tomas Eneroth till konstitutionsutskottet (KU) för ett påstående som rör arbetet med att införa klampning av lastbilar.

Anledningen till anmälan är ett uttalande som infrastrukturministern ska ha gjort vid en presskonferens den 7 februari i år och som handlade om en proposition som rör klampning av fordon. Tomas Eneroth ska då ha sagt att Socialdemokraterna började arbetet med att införa klampning 2014. Ett påstående som Moderaterna menar är felaktigt:

– Infrastrukturministern väljer helt medvetet att inte tala sanning. Propositionen togs fram av alliansregeringen, undertecknades av infrastrukturminister Catarina Elmsäter Svärdh (M) och lades fram för beslut på riksdagens bort 11 september 2014 då Sverige fortfarande hade en alliansregering, säger partiets infrastrukturpolitiska talesperson Maria Stockhaus i ett mejl som kommer från Markus Lagerquist, politiskt sakkunnig på Moderaterna.

Grunden till anmälan är partiets uppfattning att Tomas Eneroth medvetet slirar på sanningen genom sitt uttalande.

– En minister får inte medvetet tala osanning. Därför anmäler vi Tomas Eneroth till Konstitutionsutskottet, säger Maria Stockhaus.