Juristernas sommartips - tänk på detta!

Publicerad 2024-06-03 / 13:30 av Malin.carlsson in Juridik

Snart är det dags för sommarsemester! Det finns mycket att tänka på inför en stundade semester men här kommer några viktiga påminnelser, som i och för sig är viktiga under hela året, men särskilt under sommaren då en del ordinarie personal inte är på plats eller verksamheter är lågt bemannade.

  • Ska du anlita ungdomar under sommaren? Säkerställ att du uppfyllt ditt arbetsgivaransvar t ex genom en god introduktion och handledning. Läs här för tips att tänka på:
    Unga i arbetslivet - Arbetsmiljöverket (av.se)
    - Risker i arbetsmiljön för unga - Arbetsmiljöverket (av.se)
  • Klicka inte på länkar i okända mejl! Var uppmärksam om du inte känner igen avsändaren eller tycker att språk, utformning, mejladress eller något annat ser konstigt ut. Eller om du känner igen avsändaren men inte väntar dig något från denne. Klicka då inte på eventuella länkar och öppna inte filer i det mejlet och besvara heller inte mejlet. Kontakta din betrodda kontakt via dina egna kontaktuppgifter (ej de som uppges i mejlet) och fråga om de har skickat något.
  • Om du får ett mejl där du blir uppmanad att föra över en summa pengar till någon du har som betrodd kontakt – följ inte instruktionerna. Ring upp personen på ett nummer du själv har, inte på eventuella kontaktuppgifter som anges i själva mejlet, och fråga om hen faktiskt skickat ett mejl och bett om pengar. Det vanligaste är nämligen att sådana här mejl är så kallade nätfiske.
  • Undvik bolagskapning – skaffa digital brevlåda och ladda ner Bolagsverkets app! Det gör att du tidigt kan upptäcka misstänkta kapningsförsök, agera snabbt och förhindra registrering av felaktiga uppgifter.
    Skaffa digital brevlåda – Bolagsverket
  • Spärra obehörig adressändring. Detta innebär att du begränsar möjligheten för obehöriga att göra en adressändring till eller från din adress. Flyttanmälan görs istället via Skatteverkets e-tjänster.
    Spärra obehörig adressändring | Skatteverket
  • Se över din IT-miljö regelbundet, till exempel uppdateringar, kontrollera back-uper/säkerhetskopior, se över virusskydd och byt lösenord regelbundet. Kontrollera vem som har behörighet till vad och ta bort personer som slutat eller inte längre ska ha tillgång till olika system och inloggningar. Lämna inte datorer och utrustning som är kopplade till nätverket obevakade under en längre tid och stäng av datorer och utrustning som inte ska användas under ledigheten. Du kan läsa mer här:
    - Informationssäkerhet för privatpersoner (msb.se)
    - Råd till privatpersoner (msb.se)
  • Undvik att surfa via öppna wi-fi, till exempel när du är på resande fot. De kan vara osäkra och ge hackers och bedragare möjlighet att komma åt dina uppgifter. 
  • Tacka inte ja till erbjudanden från försäljare via telefon. Om någon ringer upp med ett erbjudande, särskilt om de börjar prata om telefonabonnemang och övriga ärenden kopplat till telefoni, exempelvis byte av sim-kort – lägg på luren! Du kan läsa mer här:
    - Fortsatta problem med telefonförsäljare (akeri.se) 
  • Ha extra koll på fakturor. Det är ett vanligt förfarande att bedragare skickar falska fakturor under sommaren som riskerar att slinka igenom då de vet att många ur den ordinarie personalen är lediga. Skapa en rutin för fakturahantering och gå igenom vilka viktiga fakturor som faktiskt beräknas komma under sommaren.
  • Uppdatera er jourlista över viktiga personer i er verksamhet som kan och ska kontaktas vid akuta händelser. 
  • Planerar ni en längre ledighet med stängt kontor? Säkerställ att någon regelbundet tittar till kontor och byggnader.
  • Se över era försäkringar och försäkringsbrev så att ert försäkringsskydd är uppdaterat, att de har rätt omfattning och att premier är betalda.

Sveriges Åkeriföretag och våra jurister Petra, Fredrik E, Fredrik S, Daniel och Sandra önskar er alla en underbar sommar och tackar för alla utmanande och intressanta ärenden som de fått möjlighet att hjälpa er medlemmar med. Självklart finns de tillgängliga för er medlemmar under hela sommaren.