AKTIVITETER - SVERIGES ÅKERIFöRETAGS KONGRESS 2017

Sveriges Åkeriföretags kongress 2017


BOKA
2017 fyller Sveriges Åkeriföretag 100 år!

Vi firar detta och håller årsmötesförhandlingar torsdagen den 4 maj på Hotell Tylösand, Tylöhusvägen 28 i Halmstad.

 

Anmälan

Klicka på ikonen överst på sidan för att anmäla dig.

Vi behöver din anmälan så snart som möjligt, dock senast den 7 april. Anmälan är bindande (men plats kan överlåtas till annan deltagare).

 

Program

Se program under relaterade filer till höger.

 

 

Boende och Priser

 

Plats: Hotell Tylösand, Tylöhusvägen 28, Halmstad.

  • Middag onsdag kväll inkl underhållning: 332 kr
  • Dagspaket torsdag inkl årsmöte, lunch och fika: 318 kr
  • Årsmötesmiddag inkl dryckespaket och 100-årsfest: 760 kr
  • Samtliga priser avser per person, per natt och exkl moms.

 

Om du bokar boende via oss finns det följande alternativ:

  • Enkelrum classic: 1630:-
  • Del i dubbelrum classic: 1074:-

Deluxe-rummen är nu slut. (pris enkelrum deluxe: 1930:-, del i dubbelrum deluxe: 1224:-)

Vid frågor kring din anmälan, maila till arsmote@akeri.se

 

Övrig information om hotellet

 

Samtliga Hotel Tylösands boendegäster har fri entré till spa med bassänger, bastu och träning. Vill du boka behandlingar ska detta göras i god tid innan ankomst på tel 035-33375 eller via deras hemsida.

 

Gäster som inte är boende på Hotell Tylösand kan köpa entré till spa-avdelningen i mån av plats för 200:- ex moms/pers. Entrébiljett köps i spa-receptionen.


Kort om vår intressanta 100-åriga historia

På våren 1917 anlände häståkaren Anton W Anderson till Stockholms Central från Halmstad för att möta åkare han sammankallat från hela landet. Efter två dagar bildades Sveriges Åkeriidkareförbund, den första riksorganisationen för åkare.

 

Det nya förbundet uppvaktade politiker och tjänstemän och sa att om inte hästarna fick tillräckligt med foder, skulle en enad åkarkår ställa till med transportelände över hela landet. Budskapet tog skruv och åkarnas önskemål tillgodosågs.

 

Efter denna framgångsrika kamp mot en yttre fiende, uppstod ganska snart problem inom organisationen. En tusenårig åkarepok började gå mot graven då hästarna successivt ersattes av nymodigheten lastbilar. Det dröjde inte länge förrän lastbilen som arbetsredskap blev det som lockade många unga män till åkeriyrket.

 

Striden mellan häståkare och lastbilsåkare var dock inte det enda problemet. Många hoppades att den nya organisationen också skulle rå på de åkare som jämt och ständigt erbjöd sina tjänster till priser långt under det man varit överens om.

 

Under 20- och 30-talet präglades organisationens arbete med att hålla tillbaka ständigt ökande pålagor och mängden av nya, krångliga bestämmelser.

 

På sensommaren 1939 utbröt andra världskriget som innebar den svåraste perioden i svensk åkarhistoria. Nu rådde brist på drivmedel som ledde fram till gengasdrift och räjongbestämmelser som slog sönder all rationell trafik. Bristen på däck gjorde att många tvingades ställa av sina fordon. Likaså infördes tvångsrekrytering av de bästa lastbilarna till försvarsmakten. Vidare tvingades man som åkare in i någon av de 523 lastbilscentralerna och 26 länscentralerna.

 

Efter andra världskriget återhämtade sig lastbilstrafiken, som började visa framfötterna på ett så tydligt sätt att politikerna inledde ett oförtröttligt arbete för järnvägstrafiken.

 

Oavsett attackerna mot lastbilstrafiken växte såväl fjärrtrafiken som lokaltrafiken. En av de stora perioderna för lastbilstrafiken var miljonprogrammet på 60-talet.

 

Då började det å andra sidan gnissla i åkarleden. Organisationens ledning och styrelse ville att även åkeribranschen skulle anamma marknadsekonomin och därför borde göra sig av med olika former av regleringar och konkurrensbegränsningar. Här gick inte organisation och åkare i takt. Många var oroliga för vad en fri transportmarknad skulle leda till och önskade att såväl stat som organisation skulle skapa ordning och reda i åkarleden.

 

De senaste årtiondenas största förändringar är dels det kraftig ökade inslaget av utländska transportörer i konkurrens med de svenska åkerierna, dels den förändring av organisationen som innebär att Sveriges Åkeriföretag numera är en nationell organisation som alla regioner i landet står enade kring.

 

Spara

Spara

Bli medlem